Het Boogschieten

De Sint-Sebastiaansgilde is een schuttersgilde. Het stichtten van de gilden als schuttersverenigingen had een militair doel maar uiteraard is het boogschieten nu louter een sportieve aangelegenheid.

De gilde telt een momenteel een 15-tal beëdigde schutters en enkele schutters in opleiding.

            Training

Oefening baart kunst. De schutters oefenen

 • Tijdens het winterseizoen vanaf eind september tot midden april : elke dinsdagavond in november, december, januari en februari van 19u30 tot 21u30 op de gaanderij van de grote sportzaal van Sport Vlaanderen; en in de maanden september, oktober, maart en april op de buitenschietstand van 18.30 uur tot 20.30 uur.
  U vindt hier de kalender van het winterseizoen.

 • Tijdens het zomerseizoen: elke dinsdagavond en donderdagavond van 18u00 tot 20u00 in het Begijnhof, in de weide naast het fundatiehuis. De rust in dit groene en historische kader is uitstekend voor de concentratie. We beschikken er over een voorlopige schietstand; een definitieve is aangevraagd.
  Af en toe wordt ook geoefend op de staande wip die in het Begijnhofpark blijft opgesteld.
  Een fotootje uit 2018 van de training op de nieuwe locatie in het begijnhof.

            Wedstrijden
 • Prinsenschieting

  Tijdens het winterseizoen worden de trainingen afgewisseld met wedstrijden tussen de schutters van de gilde onderling. Er worden 8 wedstrijden geschoten waarvan de vijf beste bepalen wie de gildenprins wordt.
  De gildenprins wordt meestal gevierd tijdens het Paasfeest..
  De uitslag voor het seizoen 2016-2017.
  De uitslagen van enkele vorige seizoenen vind je hier. • Schietspelen van de Verbroedering

  De gilde neemt deel aan de zomerwedstrijden ingericht door de Verbroedering van de gilden uit Midden- en Zuiderkempen.
  Deze schietspelen kennen een streng reglement waarbij vanaf 2013 ook het schieten met de compoundboog is opgenomen.
  Het schietveld is uiteraard gestandaardiseerd volgens volgend plan.
  Je vindt hier de kalender van de schietspelen voor 2020, die echter wegens de coronacrisis alle zijn afgelast.
  De schietspelen gaan door op de terreinen van de deelnemende gilden ; je vindt hier de geografische gegevens zodat je niet te lang moet zoeken. De meeste gilden voorzien trouwens een goede signalisatie naar hun terrein via blazoenen als wegwijzerpijlen gevouwen.
  Sinds 2016 beschikt de Verbroedering over een eigen webstek met allerlei informatie.

  De ploeg van de Sint-Sebastiaansgilde van Herentals stond in de jaren negentig (van de vorige eeuw) aan de top in de Kempen. Tussen 1993 en 2003 was de Sint-Sebastiaansgilde slechts 2 maal NIET de kampioen. Blijft onze gilde een geduchte tegenstander voor de andere gilden dan heeft zij het nu wel wat lastiger, maar een plaatsje bij de eerste 5 is er nog altijd wel bij. In 2017 en 2018 waren we zelfs terug de eerste in het ploegenklassement.
  Het zomerseizoen 2009 was voor onze gilde een topper. Niet alleen veroverden wij de eerste plaats in het ploegenklassement, maar Ludo Boeckx was ook de beste schutter en keizer Louis Van den Broeck behaalde de rozenprijs (meest rozen geschoten). Wat opvalt in het ploegenklassement is het grote verschil van ong. 150 in aantal rozen tussen Herentals en de tweede ploeg.
  Merk op dat nu ook uitslagen worden gegeven voor de compound boog.
  Je vindt de uitslagen van de laatste jaren hier

            Koningsschieting

Een hoogtepunt van het interne gildeleven is ongetwijfeld de koningsschieting.
Om de drie jaar wordt er, met de recurveboog maar met speciale pijlen, geschoten voor de hoofdvogel of de papegaai op de staande wip. Wie de papegaai afschiet mag zich voor drie jaar koning noemen en wordt belast met de organisatie van de schuttersactiviteiten van de gilde.
Wie er in slaagt drie maal na elkaar koning te worden mag zich voor het leven keizer noemen. De laatste keizer is Louis VandenBroeck in 1996.

De meest recente koningsschieting werd georganiseerd op zondag 2 juni 2018.
De koningsschieting die normaal in 2017 had moeten plaatshebben werd uitgesteld tot 2 juni 2018 omdat het terrein, wegens de werken voor het begijnhofpark, niet beschikbaar was.
De koningsschieting van 2020 werd afgelast wegens de coronacrisis en werd uitgesteld tot (hopelijk) 2021.